Solutionarea Online a Litigiilor (SOL)

Solutionarea online a litigiilor (SOL)

Platforma de solutionare on-line a litigiilor (SOL) este pusa la dispozitie de Comisia Europeana pentru a le permite consumatorilor si comerciantilor din UE sau din Norvegia, Islanda si Liechtenstein sa-si solutioneze litigiile legate de produse si servicii cumparate de pe internet, fara sa apeleze la instanta.

Platforma SOL nu este asociata niciunui comerciant. O puteti folosi pentru a aduce reclamatia dvs. in fata unei entitati autorizate de solutionare a litigiilor.

Entitatile de solutionare a litigiilor sunt organizatii sau persoane impartiale care ii ajuta pe consumatori si comercianti sa ajunga la o intelegere pe cai extrajudiciare. De obicei, o astfel de procedura este mai rapida si mai ieftina decat una judiciara.

Platforma SOL este usor de folosit, ghidandu-i pe utilizatori pas cu pas. Ea furnizeaza traduceri in toate limbile oficiale ale UE si prevede termene limita pentru solutionarea reclamatiilor.

Datorita Platformei SOL, consumatorii pot obtine solutii echitabile fie gratuit, fie cu cheltuieli foarte mici, iar comerciantii pot evita proceduri judiciare costisitoare si pot pastra relatii bune cu clientii.

Platforma de solutionare online a litigiilor (SOL) pune la dispozitia consumatorilor si a comerciantilor o modalitate de a rezolva litigii legate de cumparaturi efectuate pe internet atat din propria tara, cat si din strainatate. Mai exact, litigiile sunt inaintate unor organisme de solutionare alternativa a litigiilor (entitati SAL) inregistrate pe platforma. Acestea sunt selectate de statele membre dupa anumite criterii de calitate si comunicate apoi Comisiei.

Mai multe despre platforma SOL gasiti aici: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=RO